Informatii in caz de accident

Atentionare ! Procedura de constatare amiabila de accident se aplica numai in cazul accidentelor in care sunt implicate doua vehicule si din care au rezultat doar pagube materiale ale acestora.

Completarea si semnarea formularului de constatare amiabila de accident nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna.


1. Preambul


Daca ati fost implicat intr-un accident rutier din care au rezultat doar pagube materiale, completati corect, citet, cu majuscule, folosind un pix formularul de constatare amiabila de accident. In cazul in care niciunul dintre conducatorii auto implicati nu detine un astfel de document va veti adresa la sediul oricaruia dintre asiguratorii RCA al unuia dintre conducatorii auto implicati pentru obtinerea acestuia.


2. Modalitatea de utilizare a formularului de constatare amiabila de accident


a. Formalitati prealabile


i. Retineti datele tuturor martorilor si scrieti-le pe formularul de constatare amiabila de accident, in partea dreapta sus. Atentie!Martorii nu pot fi dintre persoanele care s-au aflat intr-unul din autovehiculele implicate si nici soti, rude sau afini cu unul dintre cei doi conducatori auto. Deasemenea nu pot fi colegi de serviciu sau prepusii aceluiasi angajator.


ii. Daca aveti posibilitatea executati fotografii ale locului accidentului, urmarind sa surprindeti semnele, indicatoarele, marcajele de circulatie, cele doua vehicule in pozitia accidentului, precum si avariile acestora. Folositi unghiuri de fotografiere suficient de largi pentru a vizualiza intreg locul accidentului (daca e intersectie, toata intersectia) si efectuati fotografii din cel putin doua unghiuri diferite.


b. Completarea formularului de constatare amiabila de accident


i. Conducatorii auto implicati completeaza impreuna un singur formular constatare amiabila de accident. Atentie! Fiecare dintre conducatorii auto implicati completeaza o singura sectiune, fie cea bleu (autovehiculul denumit A), fie cea galbena (autovehiculul denumit B).


ii. Datele de identificare ale conducatorilor auto recomandam a se completa cu actul de identitate in mana, astfel incat celalalt conducator auto implicat sa poata verifica veridicitatea datelor. Asa se va proceda si in cazul mentionarii politei de asigurare RCA. Recomandam deasemenea a se pastra, daca este posibil, copii xerox ale actelor de identitate, respectiv a politei de RCA si este recomandabil sa notati pentru dumneavostra, suplimentar, adresa, numarul de telefon, adresa de email si CNP-ul celuilalt conducator auto participant la accident, pentru corectii, in caz de eroare de completare a formularului de constatare amiabila.


iii. Formularul se completeaza cu X in casuta corespunzatoare in functie de situatia de fapt in care s-a gasit vehiculul inainte de accident si in momentul accidentului. Atentie! Nu uitati sa bifati toate casutele ce corespund situatiei de fapt chiar daca sunt mai multe. Cititi cu atentie formularul inainte de completare.


iv. Formularul contine un singur spatiu destinat realizarii schitei accidentului, spatiu in care cei doi conducatori auto vor realiza o schita de comun acord. De aceea recomandam a se folosi in prealabil o ciorna sau a se discuta in legatura cu realizarea schitei accidentului si doar dupa ce ambii conducatori auto au cazut de acord, se va realiza schita accidentului pe formularul de constatare amiabila de accident.


v. Ambii conducatori de autovehicule vor semna formularul de constatare amiabila de accident.


c. Folosirea formularului de constatare amiabila de accident


i. Dupa completarea formularului de constatare amiabila de accident, fiecare dintre conducatorii auto pastreaza cate un exemplar din cele doua file autocopiative ale formularului de constatare amiabila de accident, urmand sa se prezinte la un asigurator pentru obtinerea documentului de introducere in reparatie (DIR) sau/si a despagubirilor, dupa caz.


ii. Daca apreciati ca nu trebuie sa primiti despagubiri depuneti formularul de constatare amiabila de accident la sediul propriului asigurator RCA in vederea obtinerii documentului de introducere in reparatie (DIR).


iii. Daca apreciati ca trebuie sa primiti despagubiri ca urmare a pagubelor suferite in urma accidentului depuneti formularul de constatare amiabila de accident la sediul asiguratorului RCA al celuilalt conducator auto implicat in accident si urmati instructiunile asiguratorului pentru obtinerea documentului de introducere in reparatie (DIR).


iv. Daca intentionati sa depuneti formularul de constatare amiabila de accident la ABC Asigurari Reasigurari S.A. urmati instructiunile de la sectiunea Daune al site-ului nostru si pentru usurinta desfasurarii acestei proceduri va rugam sa nu ezitati sa solicitati asistenta prin telefon, 021-230. 51.51/230.51.81, de luni pana vineri intre orele 08:00 – 16:30.

ABC Insurance

Contact


ABC Insurance

2008 - 2024 ABC Asigurari Reasigurari S.A.

© 2024 ABC Insurance. All rights reserved.